Heeft 0,5 tot 0,6 keer de zoetende kracht van gewone suiker.
Sorbitol werd ontdekt in 1872 en komt van nature voor in fruit. De naam is afgeleid van de lijsterbes (Sorbus).
De stof wordt langzaam gemetaboliseerd in het lichaam, op dezelfde manier als glucose, maar levert minder calorieën (2,4 kcal/g). In veel voedingsproducten vinden we sorbitol terug in de vorm van siroop.
Sorbitol werd goedgekeurd in 1963 door het Gezamenlijk Comité van Deskundigen voor Levensmiddelenadditieven van de FAO en de WGO (JECFA).
Sorbitol kan worden gebruikt in snoepgoed, kauwgom, jam en desserts.
Sorbitol is zeer fris van smaak in de mond en heeft de eigenschap dat het water zeer goed vasthoudt, waardoor het veel voedingsproducten een zeer smeuïge textuur kan geven. Sorbitol is ook zeer goed oplosbaar in water. Daarnaast is de zoetstof een stabilisator en helpt deze de houdbaarheid van voedingsproducten, met name gebak, te verlengen.