Heeft 0,75 tot 0,9 keer de zoetende kracht van gewone suiker.
Maltitol is afkomstig uit tarwe en maïs, en komt voor in poedervorm, maar ook als siroop.
Op het gebied van smaak en fysisch-chemische eigenschappen is maltitol zeer nauw verwant aan sucrose, maar de caloriewaarde ligt lager (2,4 kcal/g). Het heeft geen nadelig effect voor de tanden.
Maltitol werd in 1993 goedgekeurd door het Gezamenlijk Comité van Deskundigen voor Levensmiddelenadditieven van de FAO en de WGO (JECFA).
Maltitol vinden we terug in snoepgoed, kauwgom, gebak, jam en desserts.
Maltitol is zeer goed oplosbaar in water en kan worden gebruikt in culinaire bereidingen. Het doet niet mee aan de Maillardreactie: het wordt dus niet bruin en karamelliseert niet. Deze polyol wordt zeer gewaardeerd om zijn knapperige textuur en sterke stabiliteit in bepaalde zoetwaren. Bovendien lijkt de zoete smaak sterk op die van sucrose.