Ja.
Met glucose/fructose-intolerantie is stevia inderdaad een van de weinige zoetstoffen die wel gebruikt kan worden. Het is echter wel goed om te kijken naar de hoeveelheid stevia: een kind van drie jaar mag niet onbeperkt voedingsmiddelen met stevia eten en drinken.
Stevia, wat is het?
Stevia is een plantje, waaruit de stof steviolglycosiden gehaald kan worden [1]. Deze stof heeft een zoete smaak. De plant zelf mag niet worden toegevoegd aan onze voeding. Als een product dus gezoet is met stevia, is het in feite gezoet met steviolglycosiden.
Hoeveel steviolglycosiden is toegestaan?
Steviolglycosiden wordt in veel voedingsmiddelen gebruikt als zoetstof. Het mag bijvoorbeeld worden toegevoegd aan light frisdranken, zuivelproducten als yoghurtdranken, ijs, desserts, jam, snoep, chocolade, kauwgom, soepen, sauzen en producten als zoetjes en zoetstof. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) heeft bepaald hoeveel steviolglycosiden je binnen mag krijgen, de Aanvaardbare Dagelijkse Inname (ADI). Voor stevia is dit 4 milligram per kilogram lichaamsgewicht per dag [2]. Voor een kind van drie kom je hierdoor op een veel lagere toegestane hoeveelheid dan voor een volwassene, die veel zwaarder weegt. Let dus goed op als je een kind verschillende producten met stevia geeft, de kans is groot dat je dan de aanvaarbare dagelijkse hoeveelheid snel benadert.
Je kunt op het etiket zien of er stevia in het product zit, door de volgende informatie: bij ingrediënten staat de term ‘zoetstof’, gevolgd door de ‘steviolglycosiden’ of het E-nummer E 960 [3]. Via de Zoetstoffencheck kun je een idee krijgen hoeveel stevia (en andere zoetstoffen) het kind via de voeding binnenkrijgt.
Bronnen
1. Goyal, S. K., Samsher, & Goyal, R. K. (2010). Stevia (Stevia rebaudiana) a bio-sweetener: a review. International journal of food sciences and nutrition, 61(1), 1-10.
2. EFSA Panel on Food Additives and Nutrient Sources added to Food (ANS). (2010). Scientific opinion on the safety of steviol glycosides for the proposed uses as a food additive. EFSA Journal, 8(4), 1537.
3. https://www.zoetstoffen.nl/veiligheid/e-nummers/
Heeft u zelf een vraag over zoetstoffen? Stel ‘m hier en u ontvangt zo spoedig mogelijk een antwoord van een van onze specialisten.