Het korte antwoord is ‘nee’.
Je komt in een reform- of gezondheidswinkel wel vaker zoetstoffen als erythritol en stevia tegen omdat die een natuurlijk imago hebben. Erythritol (uit de zoetstoffengroep 'polyolen') komt voor in fruit, paddenstoelen, kaas, wijn en sojasaus. Stevia (uit de zoetstoffengroep 'laagcalorische zoetstoffen') wordt gewonnen uit het blad van de steviaplant. Beide zoetstoffen zijn echter ook in de reguliere supermarkten te koop [1-3].
Er is geen overtuigend bewijs dat zoetstoffen met een natuurlijke oorsprong gezonder zijn dan andere zoetstoffen, zoals aspartaam en sucralose [4, 5], hoewel er geen goede studies zijn waarin ze direct met elkaar zijn vergeleken. De intentie van zoetstoffen is om er op een veilige manier suiker mee te vervangen. Daarmee kunnen ze allemaal een bijdrage leveren aan gewichtsverlies en gezondheidswinst. Zoetstoffen kunnen onderling wel verschillende eigenschappen hebben (smaak, stabiliteit, zoetkracht, calorische waarde) waardoor ze verschillende toepassingsgebieden kunnen hebben.
Referenties
Heeft u zelf een vraag over zoetstoffen? Stel ‘m hier en u ontvangt zo spoedig mogelijk een antwoord van een van onze specialisten.