menu

Tomatenketchup

Speciaal voor ons maakte de Marokkaanse diëtist, Ahlam Ouali, deze bijzondere koolhydraatarme ketchup. Zonder suiker, gezoet met stevia. De ketchup die wij kennen bevat vaak veel onnodige toevoegingen.
Zo kan een ketchupfles 5 tot 6 suikerklontjes bevatten. Zo krijg je ongemerkt veel meer suiker binnen dan je denkt. Daarom een suikervrije variant, die ook nog eens minder koolhydraten bevat dan ketchup uit de fles. Als zoetstof heeft Ahlam stevia gebruikt. Heb je een vraag? Laat het haar weten via haar instagrampagina @marokkaansedietist.

Recept - Tomatenketchup

Bereiding:

  1. Snij de ui fijn en voeg daarna wat olijfolie toe in de pan.
    Bak de ui op een laag vuurtje, glazig.
  2. Voeg vervolgens de kruiden en de tomatenpuree toe en bak het ongeveer twee minuten mee.
  3. Voeg daarna de tomatenblokjes, azijn en zout toe.
    Laat het geheel ongeveer 15-20 minuten zachtjes door pruttelen.
  4. Pureer de ketchup met een staafmixer tot een mooi glad geheel.
  5. Laat het goed afkoelen en bewaar het luchtdicht in de koelkast.

Let op!

Doordat er geen suiker in deze ketchup zit, is deze minder lang houdbaar.
Je kunt de ketchup maximaal drie weken goed bewaren in een luchtdichte bak of fles.

De Marokkaanse diëtist berekende voor ons de voedingswaarden van beide ketchups:

Ketchup uit de winkel

 

 

Voedingswaarden

Per 100 gram

Per portie (15 gram)

Energie

102 kcal

15,3 kcal

Vet

waarvan verzadigd vet

0,1 gram

<0,1 gram

0,0 gram

0,0 gram

Koolhydraten

23 gram

3,5 gram

Eiwitten

1,2 gram

0,2 gram

Zout

1,8 gram

0,3 gram

Per persoon/portieMet zoetstof
Energie12 kcal
Vet
waarvan verzadigd vet
0,4 g
0,0 g
Koolhydraten1,6 g
Eiwit0,3 g
Zout0,0 g