Blogster Mariette van Tuyl van zoetrecepten.nl is dol op het klassieke Amerikaanse recept van de wolkjescake. Een heerlijke luchtige cake zonder boter, maar wel met een lading suiker. Door de suiker te vervangen door de zoetstof stevia haalde ze in één klap meer dan 600 kcal uit de cake, zo'n 35% minder dan bij de suikervariant, los van de topping.
Tips van Mariette:
Voor de topping van deze cake heb ik geen slagroom, maar yoghurt gebruikt. Hier heb ik zelf nog wel een beetje lemon curd doorheen gemengd, maar dit kun je voor een 100% suikervrije cake ook vervangen door een theelepel zoetstof en wat extra citroenrasp. Dit smaakt in combinatie met de aardbeien echt su-hu-perlekker en kan zelfs prima als (feest)ontbijt. Als je 12 plakken van deze cake snijdt, is het (inclusief de topping) nog geen 100 calorieën per plak.
In eerste instantie had ik er mijn twijfels bij of het ging lukken zonder suiker. De basis van een angel food cake begint namelijk met het maken van meringue en voor het maken van een stevige meringue is suiker essentieel. Om het volume van de meringue niet kwijt te raken, heb ik daarom een extra eiwit toegevoegd. Ook wil ik je als tip meegegeven om extra lief voor je beslag te zijn als je het bloemmengsel er (heel rustig) doorheen gaat spatelen, dan blijft de lucht in het beslag.
Ik gebruik het liefst een zoetstof op basis van stevia uit de biologische winkel of supermarkt. Check altijd goed de verpakking voor de sterkte van het zoetmiddel. In dit recept zou eigenlijk 175 gram suiker gaan, maar omdat de zoetstof die ik gebruikte een 10 keer sterkere zoetkracht heeft, heb ik maar 17,5 gram gebruikt.
Kijk voor meer overheerlijke recepten op zoetrecepten.nl of bekijk haar account op facebook, instagram, youtube en pinterest.
Energiewaarde per plak, incl. topping: 93,8
Per persoon/portie | Met zoetstof |
---|---|
Energie | 93,8 kcal |
Vet waarvan verzadigd vet | 2,6 g 1,6 g |
Koolhydraten waarvan suiker | 12,0 g 2,9 g |
Vezels | 0,5 g |
Eiwit | 4,8 g |
Zout | 0,03 g |
Geniet, met mate
In dit recept is suiker vervangen door zoetstoffen. Het maakt een gezondere variant van deze heerlijke traktatie. En dat is mooi.
Maar geheel zonder calorieën is ook deze variant niet. Er zitten altijd nog andere ingrediënten in die calorieën bevatten. Denk aan boter, eieren en bloem.
Het blijft belangrijk je bewust te zijn van de grootte van je portie en om te genieten binnen je dagelijkse voedingspatroon.
Kijk voor meer recepten op www.zoetstoffen.nl/recepten/