menu

Kersencheesecake

Deze heerlijke cheesecake is niet alleen prachtig om te zien, maar zorgt er ook voor dat je een gezondere keuze maakt dan een traditionele cheesecake. De bodem is gemaakt van noten en dadels, daarnaast wordt ook een deel van de roomkaas vervangen door yoghurt. Bovendien zijn geraffineerde suikers vervangen door erythritolpoeder en Johannesbroodsiroop. Al deze aanpassingen maken dat dit een gezondere optie is. Die even lekker smaakt!

Recept - Kersencheesecake

Bereiding:

  1. Vet een bakvorm van ca. 20 x 20 cm in en bekleed met bakpapier. 
  2. Verwarm de oven voor op 160 graden. Maal de dadels, noten en ¼ tl zout in een keukenmachine tot een grove kruim. Schep in de bakvorm en druk stevig aan.
  3. Doe de yoghurt, roomkaas, maïzena en het vanille-extract in een grote kom. Mix met een handmixer op de laagste stand tot een egaal mengsel. Voeg al mixende het erythritolpoeder en 1 ei per keer toe.  
  4. Schenk het roomkaasmengsel over de bodem. Zet een hittebestendig bakje water op de bodem van de oven en bak de cake in het midden van de oven 35-40 min. tot de roomkaasvulling nog nét wiebelt in het midden. Zet de ovendeur op een kier en laat de cake afkoelen tot kamertemperatuur. Zet vervolgens een nachtje in de koelkast. 
  5. Los in een steelpan de maïzena op in 50 ml water. Voeg de kersen, siroop, het citroensap en de kaneel toe en breng op middelhoog vuur tegen het kookpunt aan. Zet het vuur laag en laat 8-10 min. pruttelen tot de kersen zacht zijn en het sap is ingekookt tot een dikke, stroperige consistentie. 
  6. Laat de kersentopping afkoelen tot kamertemperatuur. Spreid over de cheesecake en laat ten minste 1 uur opstijven in de koelkast.  

 

Zoetstoffen 

Dit recept komt van de website van SweetLife. Ze bieden diverse producten aan voor het maken van heerlijke baksels, waaronder johannesbroodsiroop en erythritolpoeder. Beide producten zijn verkrijgbaar bij Jumbo. Johannesbroodsiroop wordt gewonnen uit de johannesbroodboom. Naast dat er johannesbroodsiroop gebruikt wordt, wordt er ook gebruik gemaakt erythritol. Als je geïnteresseerd bent in andere recepten waarbij SweetLife-producten worden gebruikt, bekijk dan ook eens de recepten voor Valentijnssnoepjes en havermoutcake.

Per portieMet zoetstofMet suiker
Energie213 kcal230 kcal
Vet
waarvan verzadigd vet
14 g
5 g
14 g
5 g
Koolhydraten17 g21 g
Vezels2 g2 g
Eiwit4 g4 g
Zout0,2 g0,2 g

Dit recept voor een gezondere variant van de traditionele cheesecake is een heerlijke traktatie, maar geniet er met mate van. Het is belangrijk om bewust te zijn van je portiegrootte en te genieten binnen je dagelijkse voedingspatroon.