Brownies, een favoriet lekkernij voor bij de koffie. Deze heeft een bijzonder oosters tintje. Het recept is van diëtist Hilal Buyukbas. Ze probeerde het recept eerst met honing uit. Dat was al heel lekker, maar ze zocht naar een manier om het aantal calorieën te verlagen. Dat is haar gelukt met de zoetstof erythritol. Een verrassend lekker resultaat. Probeer het ook eens! En bekijk dan meteen ook haar Instagram-pagina @hils.cooks voor meer recepten.
Deze browniecake heeft zijn zoete smaak te danken aan Sukrin erythritol en medjoul dadels. Sukrin erythritol is een 100% natuurlijke zoetstof die qua structuur en smaak goed lijkt op kristalsuiker. Je kunt er goed mee bakken omdat de smaak niet bitter wordt. Daarnaast heeft erythritol geen effect op de bloedsuikerspiegel, wat deze zoetstof weer diabetesvriendelijk maakt.
Zoals hierboven beschreven is de zoete smaak ook afkomstig van de medjoul dadels. Dadels zijn vetarm en bevatten veel vezels en essentiële mineralen. Wel bevatten ze veel natuurlijke suikers, ook wel fruitsuikers genoemd. Om deze reden is er niet veel zoetstof gebruikt in dit recept. Belangrijk om te weten is dat fruitsuikers invloed kunnen hebben op de bloedsuikerspiegel, in tegenstelling tot erythritol.
Zoals je in onderstaand schema kunt zien, bevat de browniecake met zoetstoffen minder calorieën dan de variant met toegevoegde suiker. De winst is niet enorm groot. Dit komt door de overige ingrediënten. Daarom blijven zoete tussendoortjes ook iets voor af en toe. De caloriewinst komt door het vervangen van suiker (of bijvoorbeeld honing) door de zoetstof erythritol. Deze zoetstof wordt het grotendeels opgenomen in de dunne darm en verlaat het ons lichaam via de urine zonder dat dit een slechte invloed heeft op ons lichaam. Het passeert dus niet de dikke darm. Hierdoor heeft de natuurlijke zoetstof geen negatieve invloed op het verteringsstelsel of metabolisme zoals andere suikervervangers. Daarnaast is deze zoetstof uitermate geschikt voor mensen die een koolhydraatarm dieet volgen.
Wat opvallend is dat de variant met zoetstof ongeveer evenveel koolhydraten bevat als de suikerrijke variant. Het grote verschil is echter dat de koolhydraten bij de variant met zoetstof voornamelijk bestaan uit polyolen (erythritol). Vanuit de Europese wetgeving horen polyolen op het etiket onder het kopje koolhydraten te staan. Polyolen worden ook wel lege koolhydraten genoemd omdat ze geen energie leveren voor het menselijk lichaam. Dit is goed om te weten als je met koolhydraten rekent om je insulinedosering te bepalen. Je diëtist kan je hier meer over vertellen. Of sla de Voedingsrichtlijn Diabetes (2020) van de Nederlandse Diabetes Federatie erop na.
Per portie (1 punt) | Met toegevoegde suiker of honing: | Variant met zoetstof: |
Energie
| 170 kcal | 157 kcal |
Vet
| 9,4 g 1,9 g | 9,4 g 1,9 g |
Koolhydraten
| 16,6 g
7,7 g
| 14,5 g
4,5 g
10 g
|
Vezels | 1,7 g | 1,7 g |
Eiwit | 4 g | 4 g |
Zout | 0,1 g | 0,1 g |
Kijk voor meer recepten op www.zoetstoffen.nl/recepten/