menu
20 oktober 2021

Wat is waar en wat is niet waar?

We worden steeds zwaarder. Overgewicht is een groot probleem. Fabrikanten hebben samen met de overheid de handen ineen geslagen en afspraken gemaakt om hun producten minder calorierijk te maken, om consumenten een keuze te bieden om gezonder te eten of te drinken. Een goed uitgangspunt, maar toch komt de industrie er in de publieke opinie niet altijd even goed vanaf.

Gezondheid

Want zijn die producten nu echt wel zoveel gezonder? En willen de fabrikanten niet gewoon veel geld verdienen. En welke vinger hebben zij in de pap bij wetenschappelijk onderzoek? Klopt het allemaal wel? Er zijn best wat mensen die twijfelen. En het is ook verwarrend. Want je leest en hoort zoveel. Wat is nu waar en wat is niet waar? 

Maar wat nu als toonaangevende en betrouwbare organisaties hetzelfde zeggen over de veiligheid van producten of de gebruikte ingrediënten als de fabrikant zelf? Het Voedingscentrum, de Consumentenbond, het Diabetesfonds of bijvoorbeeld de Europese Unie. Vallen zij dan onder dezelfde noemer? Klopt het dan nog steeds niet?

Transparant

Over onze organisatie zijn we transparant. Dat kan iedereen op onze website lezen. 'Een initiatief van de Vereniging Frisdranken, Waters en Sappen en de Vereniging Bakkerij- en Zoetwarenindustrie.' Transparant zijn we, maar dat geeft in ons geval ook meteen wat achterdocht over onze bedoelingen. Zijn wij niet de spreekbuis van deze twee verenigingen? Nee. Wij beweren namelijk niet dat aspartaam niet kankerverwekkend is of dat zoetstoffen de bloedsuikerspiegel niet verhogen. Dat zeggen de experts, de wetenschappers. Dat staat verwoord in officiële stukken. Dat is te lezen in bronnen waarnaar wij verwijzen. Het enige dat wij doen is deze feitelijke informatie op onze website opnemen, zodat iemand die wil weten hoe het zit, het óók bij ons kan nalezen. Niets meer, niets minder.'

Kankerverwekkend

Op onze website is de vraag 'Zijn zoetstoffen kankerverwekkend?' te vinden. Ons antwoord? 'Nee. De Europese Unie waakt hierover, oordeelt pas na zeer grondig onderzoek en geeft na een weloverwogen advies van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) het stempel veilig door de zoetstof een E-nummer toe te kennen. En ook als een zoetstof op de markt is gekomen, blijft de EFSA deze volgen om deze indien nodig weer aan onderzoek te onderwerpen en opnieuw te beoordelen.' De gezondheid van de mens is immers een groot goed.

Uiteraard voorzien we ons antwoord met verwijzingen naar Europese bronnen. Daarnaast proberen we in onze informatievoorziening ook toonaangevende voorlichtingsinstanties te belichten. Wat zeggen zij over de veiligheid van zoetstoffen? We duiken erin. KWF Kankerbestrijding en Wereld Kanker Onderzoek Fonds zijn er duidelijk over: zoetstoffen zijn niet kankerverwekkend. En ook het Diabetesfonds stelt de bezoekers op hun website hierover gerust. Net als de Consumentenbond. De bezoeker van onze website treft bij het antwoord de links naar deze instanties aan, om het daar ook nog eens te kunnen lezen. 

Geruststellen

We hopen een completer beeld te geven. Niet om producten met zoetstoffen aan te prijzen, maar om mensen gerust te stellen dat áls ze deze producten gebruiken, dat dat gewoon kan, het is veilig. Maar alles met mate en dat geldt ook voor zoetstoffen. Het mooiste nog zou zijn om de zoetbehoefte af te bouwen. Een glas light-/zero frisdrank eens afwisselen met een glas water of een kopje thee zonder suiker.