De Europese Unie heeft in 1979 e-nummers ingesteld voor kleurstoffen, anti-oxidanten, bewaarmiddelen en zoetstoffen. Ze worden toegevoegd aan producten om een eigenschap ervan de verbeteren, bijvoorbeeld de kleur, de smaak of de houdbaarheid.
Dit filmpje legt op een goed onderbouwde manier uit wat e-nummers zijn. De zoetstof aspartaam, welke onder andere voorkomt in frisdranken, komt ook uitgebreid aan de orde.
Voordat een additief een E-nummer kan krijgen, ondergaat het een uitgebreide reeks veiligheidstests aan de hand van een wetenschappelijke studie. Pas als de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) de onschadelijkheid van de stoffen garandeert, krijgen ze een E-nummer. E-nummers behoren dan ook tot de best geanalyseerde stoffen in onze voeding.
Klik hier voor meer informatie over zoetstoffen en veiligheid.
NPO Focus (augustus 2019) zet uiteen hoe het met de veiligheid van E-nummers is.