menu
30 november 2017

Vijf stappen om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden

Ter gelegenheid van Werelddiabetesdag op 14 november hebben de European Federation of the Associations of Dietitians (EFAD) en de International Sweeteners Association (ISA) samen 5 stappen op een rij gezet die helpen om gezonder te leven en je bloedsuikerspiegel onder controle te houden.

Vijf stappen om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden

Wereldwijd kampen zo’n 415 miljoen mensen met diabetes, en dat aantal neemt toe. Tot 70% van de gevallen van type 2-diabetes kan dit echter worden voorkomen of uitgesteld door eenvoudige aanpassingen van de levensstijl. Hoe? Met deze 5 stappen om gezonder te leven en het suikergehalte in je bloed onder controle te houden:

  1. Gezonder eten: meer groenten, zorgen dat je meer voedingsvezels binnenkrijgt en minder suikers en verzadigde vetten eten. Eet ook op regelmatige momenten en schakel zonodig een diëtist in voor een persoonlijk voedingsplan.
  2. Meer bewegen: het doel is om minimaal 30 minuten per dag te bewegen, vijf dagen per week. Ga enkele keren per week wandelen, neem de trap in plaats van de lift en probeer een nieuwe vorm van lichaamsbeweging uit, zoals zwemmen, yoga, Pilates enz.
  3. Goed op het koolhydraat- en suikergehalte letten: verspreid de hoeveelheid koolhydraten die je eet over de hele dag, kies volkorengranen in plaats van geraffineerde koolhydraten zoals witbrood en probeer laagcalorische zoetstoffen in plaats van suiker in voedingswaren en dranken.
  4. Je gewicht beter onder controle houden: jezelf een realistisch doel stellen, je inname en verbruik van calorieën opvolgen, kleine borden gebruiken voor kleinere porties.
  5. Je bloedsuikerspiegel monitoren: zo begrijp je beter hoe je lichaam reageert en in hoeverre je de doelstellingen bereikt voor het suikergehalte in je bloed.

De diabetesspecialist aan het woord

Koolhydraten zijn belangrijk in de voeding van personen met diabetes omdat ze een uitstekende energiebron vormen, zegt Dominique Antoine, voorzitster van de dieetraad van de ABD (Association Belge du Diabète). Het doel is niet alleen om de toegevoegde suikers te beperken, maar ook de geraffineerde complexe koolhydraten die je bijvoorbeeld vindt in witte bloem en afgeleide producten (brood, pasta enz.), te vervangen door vezelrijke koolhydraten (volkorengranen, peulvruchten …). De vermindering van de suikers in levensmiddelen leidt tot een minder zoete smaak. Laagcalorische zoetstoffen zijn in dat opzicht bijzonder interessant voor diabetespatiënten die toch willen genieten van een zoete smaak. Ze leveren immers zeer weinig of helemaal geen calorieën en hebben geen invloed op de bloedsuikerspiegel of het insulinegehalte.