Onlangs kwam in het nieuws dat de zoetstof sucralose het DNA beschadigt en de doorlaatbaarheid van de dikke darm verhoogt. Dit is gebaseerd op een aantal laboratoriumexperimenten. Heeft dit gevolgen voor het gebruik van sucralose?
Wat is sucralose?
Sucralose is een zoetstof die ongeveer 600 keer zoeter is dan suiker. Het wordt aan verschillende voedingsmiddelen toegevoegd, waaronder tafelzoetstoffen (tabletjes), verwerkt fruit, frisdranken, kauwgom, gebak, zuivelproducten, ijs, desserts en saladedressings. De zoetstof is door Amerikaanse en Europese instanties veilig bevonden en heeft een aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) van 15 mg/kg lichaamsgewicht per dag.
Nieuwe studie
Amerikaanse onderzoekers van de North Carolina State University hebben onlangs de resultaten gepubliceerd van hun nieuwe studie [1]. Die studie bestond uit een achttal laboratoriumexperimenten waarin ze cellen hebben blootgesteld aan:
S6A is een stof die bij de productie van sucralose ontstaat en waarvan een beetje in het eindproduct achterblijft (tot 0,67%). Maar het wordt ook gevormd wanneer sucralose in de darm terecht komt en door bacteriën wordt afgebroken. De onderzoekers wilden weten of sucralose, S6A of beide schadelijk zijn voor onder andere het DNA en de darmwand.
Resultaten
Uit de resultaten van dit in vitro-onderzoek blijkt dat sucralose en S6A het DNA beschadigen. Dat zou het risico op kanker kunnen verhogen, hoewel dat niet is onderzocht. Daarnaast is gevonden dat sucralose en S6A de doorlaatbaarheid van de dikke darmwand laten toenemen.
Belangrijk om te beseffen:
Advies
De resultaten uit de acht experimenten van deze studie vormen geen aanleiding voor gezondheidsinstanties om de adviezen over sucralose aan te passen. Dat wil zeggen dat sucralose tot de ADI (15 mg/kg lichaamsgewicht per dag) veilig gebruikt kan worden.
Meer informatie over deze studie hebben we opgenomen in onze wetenschapsrubriek [2].
Referenties