Zoetstoffen komen nog wel eens negatief in het nieuws omdat ze de darmmicrobiota negatief zouden beïnvloeden. Voor de zoetstof stevia is daar nauwelijks onderzoek naar gedaan. Daar bracht een nieuwe studie in januari 2024 verandering in (1). Er werd geen effect van stevia op de samenstelling van de darmmicrobiota gevonden. We lichten het toe.
Vroeger heette het de darmflora, maar omdat bacteriën niet tot het plantenrijk behoren (flora) heet het tegenwoordig de darmmicrobiota. Het geeft onder andere de hoeveelheid, de diversiteit en de verschillende soorten bacteriën aan die met name in de dikke darm leven. Tegenwoordig weten we steeds beter dat de darmmicrobiota naast de afbraak van onverteerde voedselresten een belangrijke rol speelt bij onze gezondheid. Een verstoring van de darmmicrobiota zou dus ook een effect op onze gezondheid kunnen hebben.
Aan de studie (1) deden 27 gezonde deelnemers (18-40 jaar) met een gezonde BMI (18,5–24,9 kg/m2) mee. Deze deelnemers werden gedurende 12 weken willekeurig in één van de volgende twee groepen verdeeld:
Aan het begin van de studie en na 12 weken leverden de deelnemers een ontlastingsmonster in. Met moderne technieken is vervolgens de samenstelling van het ontlastingsmonster bepaald. Zo is er gekeken naar het totale aantal bacteriën, de verschillende soorten bacteriën, en hoe gelijkmatig de verschillende soorten bacteriën verdeeld zijn. De deelnemers wisten voordat ze begonnen in welke groep ze zaten (open-label) waardoor blindering niet mogelijk was. De onderzoeker die de ontlastingsmonsters analyseerde was daarentegen wel geblindeerd. Hij wist niet uit welke groep de ontlastingsmonsters kwamen.
Tussen de twee groepen waren er geen verschillen in de samenstelling van de darmmicrobiota gevonden:
Deze studie laat zien dat stevia geen nadelig effect heeft op de darmmicrobiota.
Lees de analyse in onze wetenschapsbibliotheek.