Veel Nederlanders hebben last van het prikkelbare darmsyndroom. Dat kan zich uiten in diarree of juist verstopping, buikpijn en ook winderigheid. In de podcastserie Gezond Gesprek vertelt Ben Witteman, maag-darm-leverarts en onderzoeker aan de Universiteit van Wageningen, wat je zélf kunt doen aan een prikkelbare darm, bijvoorbeeld door anders te eten. Ook de zoetstoffengroep polyolen komen voorbij.
Ben Witteman vertelt dat in veel van ons dagelijks voedsel hele kleine moleculen in de vorm van koolhydraten voorkomen die kunnen zorgen voor buikklachten. Deze stofjes zitten bijvoorbeeld in fruit, groente, granen of zuivelproducten. Deze kleine deeltjes worden niet of nauwelijks opgenomen door onze dunne darm, ze komen vrijwel meteen in onze dikke darm terecht. Daar zijn echter veel meer bacteriën. Deze nemen de stofjes snel op en beginnen ze te vergisten. Hierdoor komt er gas vrij en dat kan zorgen voor buikklachten.
Naast meer bewegen en het verminderen van stress komt ons eet- en drinkpatroon ook in de podcast voorbij. Zo zou je samen met een hiervoor gespecialiseerde diëtist kunnen uitzoeken op welke stofjes jouw darmen heftiger reageren. Dit gebeurt met het zogenaamde FODMAP-beperkt dieet. Iedere letter in dit dieet staat voor een bepaalde koolhydraten-groep. Zo staat de 'P' voor 'polyolen'. Polyolen zijn zoetstoffen en komen van nature ook voor in groente en fruit. Door steeds een bepaalde groep koolhydraten voor een bepaalde tijd uit te sluiten, zou je erachter kunnen komen welke je beter in mindere mate zou kunnen gebruiken. We maakten een infographic over polyolen en het FODMAP-beperkte dieet.
De podcast van Gezond Gesprek is via de bekende podcast-kanalen te beluisteren: