Actueel
20 juni 2023
Onlangs kwam in het nieuws dat de zoetstof sucralose het DNA beschadigt en de doorlaatbaarheid van de dikke darm verhoogt. Dit is gebaseerd op een aantal laboratoriumexperimenten. Heeft dit gevolgen voor het gebruik van sucralose?
Lees verder15 juni 2023
In deze podcast komen allerlei vragen over gezondheid aan de orde. In aflevering 41 staan de makers onder andere stil bij het voorwaardelijke advies van de WHO om zoetstoffen niet te gebruiken als middel tegen overgewicht. Maar hoe zit dit eigenlijk en hoe moeten we dit zien? Wat staat er in het 360 paginatellende rapport? Ze spreken erover.
Lees verder17 mei 2023
Op 15 mei 2023 heeft de World Health Organisation (WHO) een nieuwe richtlijn uitgebracht over het gebruik van zoetstoffen [1]. Daarin wordt de voorwaardelijke aanbeveling gedaan om geen zoetstoffen te gebruiken voor gewichtsbeheersing en het verminderen van het risico op chronische ziekten. Het is niet zo dat het gebruik van zoetstoffen wordt afgeraden omdat ze onveilig zouden zijn. Wat betekent deze aanbeveling?
Lees verder12 mei 2023
We krijgen vaak vragen over de dosering van zoetstoffen in recepten voor zoete tussendoortjes. 'Kan ik 100 gram suiker vervangen door 100 gram van mijn bakproduct?' Of soms ook specifieker 'Is 78 gram suiker gelijk aan 5 ml zoetstof?'
Lees verder 9 mei 2023
Het is een vraag die wij ook geregeld krijgen. Nieuwsblad Metro vroeg Iris Groenenberg, expert op het gebied van voeding en gezondheid bij het Voedingscentrum, naar het antwoord.
Lees verder