Actueel
7 augustus 2023

In deze aflevering van het onafhankelijke platform Gezondheid en Wetenschap spreken de makers onder andere over de rapporten van de twee WHO-instanties die hebben gekeken naar de kankerverwekkendheid en veiligheid van aspartaam. Dit onderwerp komt de eerste 5 minuten aan bod. Ook daarna is het nog interessant om te luisteren, omdat er nog meer voedingsmiddelen worden besproken die de afgelopen tijd negatief in het nieuws zijn gekomen.
Lees verder14 juli 2023
Vandaag verschenen de rapporten van de IARC* en JECFA*, twee instituten van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), over de veiligheid van aspartaam. En hoewel de IARC aspartaam als 'mogelijk kankerverwekkend' heeft aangewezen, zag JECFA geen reden om de dagelijkse aanvaardbare dagelijkse inname van aspartaam aan te passen. JECFA bevestigde daarom opnieuw dat het veilig is om aspartaam binnen deze limiet te gebruiken.
Lees verder 5 juli 2023

In de Podcast over Voeding gaat het deze keer over aspartaam en kanker. In de rubriek Broodje Jaap praten de makers met prof. dr. ir. Jaap Seidell over het rapport van de WHO over mogelijke kankerverwekkendheid van aspartaam.
Lees verder23 juni 2023

Het Diabetesfonds heeft een nieuw informatieplatform over diabetes gelanceerd: diabetes.nl. Met de handige Wegwijzer kom je uit bij adviezen waar je interesse naar uitgaat. Ook kun je heel gemakkelijk interessante brochures opvragen. Zoals 'Wijzer over koolhydraten, suiker, zoetstoffen, vetten, eiwitten en zout'.
Lees verder20 juni 2023

Onlangs kwam in het nieuws dat de zoetstof sucralose het DNA beschadigt en de doorlaatbaarheid van de dikke darm verhoogt. Dit is gebaseerd op een aantal laboratoriumexperimenten. Heeft dit gevolgen voor het gebruik van sucralose?
Lees verder