Actueel
7 januari 2021
De zoetstof steviolglycosiden is sinds 2011 toegestaan op de Europese markt. Deze zoetstof wordt gehaald uit het extract van de steviaplant en is daarmee van natuurlijke oorsprong. De consument waardeert deze eigenschap. Echter, een fabrikant mag niet zomaar alles op het etiket zetten. Daar zijn regels voor vastgesteld. Wat mag wel en wat mag niet als het om de zoetstof steviolglycosiden gaat?
Lees verder27 november 2020
De sector ligt daarmee ver voor op schema. Op verzoek van de Europese Commissie was het de bedoeling dat de sector tussen 2015 en 2019 een calorieverlaging van 10% zou halen. Dat is dus ruimschoots gehaald. En hier blijft het niet bij. De frisdrankproducenten blijven zich ook de komende jaren inzetten om de inname van toegevoegde suikers uit frisdranken te verminderen.
Lees verder13 november 2020
Net als in de vorige edities is ook in de nieuwe herziene NDF Voedingsrichtlijn Diabetes (2020) een rol voor zoetstoffen weggelegd. In deze wetenschappelijk onderbouwde richtlijn voor mensen met diabetes (type 1 en 2) is gebruik gemaakt van de meeste actuele informatie en inzichten. De samenstelling is in handen van een multidisciplinaire werkgroep met daarin voedingsdeskundigen, diëtisten en vertegenwoordigers van diabetespatiënten, zorgverleners en behandelaars.
Lees verder 3 november 2020
In deze coronatijd missen we het om met vrienden en familie regelmatig een kopje koffie of thee te drinken. En dat doen we graag, want gemiddeld drinken we 4 kopjes koffie per dag.
Dat staat onder andere te lezen in het Nationale Koffie&Thee Onderzoek.
Lees verder28 oktober 2020
De veiligheid van alle goedgekeurde zoetstoffen wordt herhaaldelijk en consequent bevestigd door regelgevende autoriteiten over de hele wereld, zoals de WHO (Wereld Gezondheidsraad) en de EFSA (Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid) (1). Deze caloriearme zoetstoffen behoren tot de meest grondig onderzochte additieven ter wereld. Begin deze week publiceerde Chazelas et al. een brief over de effecten van light/zero dranken. In deze publicatie wordt beweerd dat deze dranken het risico op hart- en vaatziekten zouden verhogen. Hiervoor is echter geen overtuigend bewijs geleverd.
Lees verder