Actueel
6 april 2021
Mag een fabrikant de claim 'zonder toegevoegde suikers' gebruiken als er aan het product zoetstoffen zijn toegevoegd? Ja, dit is toegestaan. Al is de EU hierover nog wel in discussie. En als het product van nature suikers bevat, dan moet dit duidelijk vermeld zijn. Dit en nog veel meer staat te lezen in het Handboek Voeding- en Gezondheidsclaims van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) dat onlangs is uitgebracht.
Lees verder31 maart 2021
Meer dan een miljoen Nederlanders hebben last van het prikkelbare darmsyndroom (PDS). De klachten variëren van een opgeblazen buik, buikpijn, diarree, obstipatie, winderigheid tot vermoeidheid. De oorzaak van PDS is niet helemaal duidelijk. Wel is gebleken dat met de juiste voeding en een gezonde leefstijl de klachten kunnen verminderen. Het FODMAP(-beperkte) dieet kan hierbij helpen. De 'P' in dit dieet staat voor de zoetstoffengroep 'Polyolen', die van nature veel in groente en fruit voorkomt. Diëtisten van het Universitair Ziekenhuis (UZ) Leuven hebben voor dit dieet een app ontwikkeld die patienten helpt in het maken van een goede keuze.
Lees verder20 maart 2021
Vandaag wordt er wereldwijd stilgestaan bij onze mondgezondheid. En dat is niet voor niets. Meer dan 530 miljoen kinderen lijden aan tandbederf in hun melkgebit en 3,5 miljard mensen wereldwijd hebben te maken met enige vorm van mondziekten. Dit kan leiden tot pijn, infectie en verlies van tanden. (1) Welke rol spelen zoetstoffen bij onze mondgezondheid?
Lees verder18 maart 2021
Veel Nederlanders hebben last van het prikkelbare darmsyndroom. Dat kan zich uiten in diarree of juist verstopping, buikpijn en ook winderigheid. In de podcastserie Gezond Gesprek vertelt Ben Witteman, maag-darm-leverarts en onderzoeker aan de Universiteit van Wageningen, wat je zélf kunt doen aan een prikkelbare darm, bijvoorbeeld door anders te eten. Ook de zoetstoffengroep polyolen komen voorbij.
Lees verder 4 maart 2021
Vandaag is het Wereld Obesitas Dag. Meer dan 800 miljoen mensen over de hele wereld hebben te maken met fors overgewicht, obesitas. Zij lopen een groter risico op chronische ziekten, zoals diabetes type 2, hartaandoeningen en sommige soorten kanker. Bovendien is de kans op ziekenhuisopname na een positieve test voor COVID-19 twee keer zo hoog dan bij mensen zonder overgewicht. (1) Een goed moment om stil te staan bij dit wereldwijde probleem.
Lees verder