Recent onderzoek heeft gekeken naar het effect van de zoetstof neotaam op de darmwand. Verschillende (inter)nationale media besteedden daar aandacht aan en schreven op basis van de resultaten dat neotaam “schadelijk blijkt” en “voor ernstige darmklachten kan zorgen”. Aangezien het om een in vitro-studie gaat, kun je dat niet zomaar concluderen.
Neotaam is een betrekkelijk nieuwe zoetstof die is afgeleid van aspartaam. De zoetkracht is 7.000 tot 13.000 sterker dan die van suiker waardoor je er maar erg weinig van nodig hebt. In 2007 heeft de ‘European Food and Safety Authority’ (EFSA) alle gegevens over de stabiliteit, de afbraakproducten en de toxicologie van neotaam bestudeerd en heeft geconcludeerd dat een aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) tot 2 mg/kg lichaamsgewicht/dag geen gevaar oplevert voor de veiligheid [1]. De Europese Commissie heeft dat advies opgevolgd en neotaam in 2010 toegelaten tot de Europese markt [2].
De onderzoekers van de nieuwe studie [3] hebben verschillende concentraties neotaam met menselijke darmwandcellen en -bacteriën in aanraking laten komen. Dit gebeurde buiten het lichaam om, wat bekend staat als een ‘in vitro-studie’. Dergelijke studies gebeuren veelal in een reageerbuis, petrischaal of ander laboratoriumglaswerk. In het laboratorium werd gekeken wat er met darmwandcellen en -bacteriën gebeurde op het moment dat er neotaam werd toegevoegd.
Het bleek dat de darmwandcellen die bloot werden gesteld aan neotaam eerder dood gingen en dat de doorlaatbaarheid van een enkele laag darmwandcellen toenam. De darmbacteriën die aan neotaam werden blootgesteld gingen niet eerder dood, maar vormden wel een biofilm. Dat is een vastgehecht hoopje bacteriën dat slijm produceert en wat als ongunstig wordt gezien voor de darmwandcellen. Hoe kunnen we deze resultaten interpreteren?
De bewijskracht van deze studie is te laag om te kunnen concluderen dat neotaam “schadelijk is” en “voor ernstige darmklachten kan zorgen”. De onderzoekers geven zelf ook aan dat meer en beter onderzoek nodig is.
Lees de analyse in onze wetenschapsbibliotheek.