Voeding en gezondheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De voedingswetenschap probeert die verbanden te ontrafelen om zo tot betrouwbare voedingsadviezen te komen. Voedingswetenschap is echter complex, omdat je met een grote hoeveelheid factoren te maken hebt: ieder mens zit fysiek en genetisch anders in elkaar, we wonen in verschillende omgevingen en hebben ieder een andere leefstijl en eetpatroon.
Dat betekent ook dat verschillende wetenschapsgebieden van invloed zijn, zoals fysiologie, genetica en psychologie. Dan zijn voedingsmiddelen ook nog eens complex. Iets eenvoudigs als brood bevat al koolhydraten, vezels, eiwit, vitamine B1, B2, natrium, kalium, magnesium, ijzer, jodium en meer. Dus wanneer er een effect wordt gevonden van het eten van brood op gezondheid, komt dat effect dan van één van de voedingsstoffen in brood, of is het een combinatie van die voedingsstoffen? Universitair opgeleide voedingswetenschappers zijn erin getraind onderzoek uit te voeren en juist te interpreteren. Voor een consument is dat niet altijd eenvoudig.
Zoetstoffen zijn ook vaak onderwerp van onderzoek. Zijn ze gezond, zijn ze veilig te gebruiken, wat zijn de effecten ervan op ons lichaam, hoeveel mogen we er dagelijks van gebruiken. Er zijn behoorlijk wat verschillen tussen de diverse onderzoeken. In onze nieuwste infographic hebben we deze naast elkaar gelegd. Welke onderzoek heeft de meeste bewijskracht. En welke beperkingen kennen de onderzoeken. En hoe kunnen we deze goed interpreteren? Reden voor ons om er een handige infographic over te maken.
Deze infographic is alweer de 13e in onze serie. U vindt ze allemaal in de bibliotheek op onze website. Ze zijn gemakkelijk op A4 uit te printen. U kunt ze ook zonder kosten bij ons bestellen.
Meer weten over voedingswetenschap?
Raadpleeg de uitgebreide informatie van het Voedingscentrum op hun website: https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/voedingswetenschap-begrijpen.aspx