De International Sweeteners Association (ISA) weerlegt in een statement het onderzoek van Borges et al, gepubliceerd op het PLOS Medicine platform[1]. ISA geeft in haar statement aan dat gerenommeerde wetenschappelijke studies, weldegelijk aantonen dat laagcalorische zoetstoffen een positieve bijdrage leveren aan gewichtsbeheersing.
Een grondige systematisch review en meta-analyse[2] uit 2016 behandelt de totale beschikbare publicaties van mensen- en dierenstudies in relatie tot het effect van zoetstoffen op de calorie-inname en gewichtsverlies. In deze review concluderen de wetenschappers dat de bevindingen van de bestaande literatuur consistent zijn en bevestigen dat het gebruik van laag calorische zoetstoffen kunnen bijdragen aan het verminderen van calorie-inname en dus nuttig kunnen zijn bij afvallen. Het onderzoek van Borges et al neemt echter verrassend genoeg, deze grondige systematisch review niet mee in hun eigen opinieartikel.
Belangrijk om te vermelden is het feit dat de publicatie in het Plos Medicine door Borges et al enkel commentaar geeft en het geen nieuwe klinische studie of review van de literatuur betreft. De claim dat ‘er gebrek aan bewijs is om de rol van light en zero drankjes aan te tonen in het tegengaan van gewichtstoename’ kan dus worden verworpen.
Professor Peter Rogers, van de universiteit van Bristol, en hoofdauteur van bovengenoemde systematisch review over laagcalorische zoetstoffen, geeft aan: “Er kan niet worden verwacht dat enkel het gebruik van laag calorische zoetstoffen, obesitas kan tegengaan. Het bewijs dat er wel ligt gaat over het feit dat wanneer suiker wordt vervangen door zoetstoffen, er geen volledige compensatie voor de minder ingenomen aantal calorieën plaatsvindt, wat op de lange termijn leidt tot een reductie in gewicht en vet (bij kinderen en volwassenen).”
Op basis van de relevante onderzoeken, kan er worden geconcludeerd dat laag calorische zoetstoffen, consumenten kunnen voorzien van een breed aanbod van drankjes met en zonder calorieën. Wanneer het wordt gebruikt in plaats van suikerhoudende producten en als onderdeel van een gebalanceerde levensstijl, kan dit bijdragen aan het verminderen van de calorie-inname en gewichtsbeheersing.
Klik hier voor het hele statement van de International Sweeteners Association.
[1] Borges MC, Louzada ML, de Sa TH, et al. Artificially sweetened beverages and the response to the global obesity crisis. Plos Med 2017; 14(1): e1002195. doi:10.1371/journal.pmed.1002195
[2] Rogers PJ, Hogenkamp PS, de Graaf K, et al. Does low-energy sweetener consumption affect energy intake and body weight? A systematic review, including meta-analyses, of the evidence from human and animal studies. Int J Obes 2016; 40(3): 381-94