Over voeding doen allerlei verhalen de ronde. Veel is niet of nauwelijks onderzocht, maar veel ook wel. De Consumentenbond scheidt de feiten van de fabels in hun nieuwste boek '101 mythes over voeding. Van Alcohol tot xylitol.' De mythes worden erin beoordeeld op een schaal van onzin tot wetenschappelijk bewezen. Met aandacht voor wetenschappelijk onderzoek en adviezen van de Gezondheidsraad en het Voedingscentrum. In het aprilnummer van de Consumentengids worden een aantal van deze mythes uitgelicht, waaronder die van aspartaam.
bron: Consumentengids april 2018
Producten met de zoetstof aspartaam kun je veilig eten en drinken. Zelfs als je veel producten met aspartaam gebruikt, krijg je er bij een normaal eetpatroon niet te veel van binnen. Wel zit aspartaam vaak in bewerkte producten die niet in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum staan. Deze producten kun je beter niet te vaak en niet te veel eten. Wie aan de erfelijke stofwisselingsziekte PKU (fenylketonurie) lijdt, moet aspartaam sowieso vermijden.
Aspartaam (E951) en aspartaam-acesulfaamzout (E962) zitten onder andere in kauwgom, limonade en lightproducten. De stof is ongeveer 200 keer zo zoet als suiker en daarom is er maar een beetje van nodig. Sinds aspartaam 30 jaar geleden een E-nummer kreeg, zijn er steeds weer onderzoeken gepubliceerd waarin de veiligheid ervan in twijfel wordt getrokken. De stof behoort daarom tot de best onderzochte toevoegingen aan levensmiddelen. Om de gezondheidsrisico's goed in te kunnen schatten, heeft de EFSA (de Europese autoriteit voor voedselveiligheid) in 2013 alle gepubliceerde onderzoeken naar aspartaam opnieuw beoordeeld. De EFSA-wetenschappers gingen in op alle gezondheidsbezwaren die aan aspartaam werden toegeschreven: van de claim dat het kanker zou veroorzaken tot de mate waarin het verantwoordelijk zou zijn voor hoofdpijn, allergieën, epilepsie en neuroses. Er werd geen samenhang gevonden tussen het gebruik van aspartaam en de genoemde ziekten. De Amerikaanse FDA (Food and Drug Administration, die de kwaliteit van voedsel en medicijnen controleert) kwam tot dezelfde slotsom.
Er wordt veel beweerd over voeding, maar wat is nu eigenlijk wetenschappelijk bewezen? Lees meer in het boek '101 Mythes over voeding' van de Consumentenbond (datum uitgifte: 28 maart 2018).
De Limburger wijdt er ook een artikel aan.