Steeds vaker zien en horen we dat mensen te zwaar zijn of lijden aan obesitas. Het gaat om meer dan 800 miljoen mensen over de hele wereld. Met de Wereld Obesitas Dag vraagt de World Obesity Federation, een non-profitorganisatie die samenwerkt met de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO), aandacht voor deze ziekte.
Mensen die aan obesitas lijden, hebben een grotere kans om diabetes, chronische hart- en vaatziekten of bepaalde kankersoorten te krijgen. Tijdens de COVID-19 pandemie is bovendien ook gebleken dat zij eerder te maken krijgen met complicaties dan mensen met een gezond gewicht (bron: Hartstichting). Een dieet en meer bewegen zijn belangrijke factoren om obesitas te bestrijden. Maar er komt meer bij kijken. Het gaat om het tonen van begrip en om het verbeteren van de algehele gezondheid, zowel fysiek als mentaal. Op de website van Wereld Obesitas Dag staan bijzondere persoonlijke verhalen van zowel mensen met obesitas als zorgverleners.
Het RIVM houdt voor Nederland - in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, onze voedselconsumptie in de gaten. Dit gebeurt met de zogenaamde Voedselconsumptiepeiling, die zij in verschillende deelonderzoeken uitvoeren. Uit deze peiling is gebleken dat we de afgelopen jaren iets gezonder zijn gaan eten. Meer fruit en groente, minder vlees en minder suikerhoudende dranken.
Hoewel light-/zero frisdranken niet zijn opgenomen in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum, verdienen ze volgens deze voorlichtingsinstantie wel de voorkeur boven hun gesuikerde broertje. Een glas light-/zero frisdrank bevat 0 suikerklontjes, in een glas 'gewone' frisdrank zitten er 7. Stel dat je graag een paar glazen gewone frisdrank op een dag drinkt, dan kun je met een light-/zero variant al een behoorlijk verschil met het aantal calorieën maken. Beter blijft het om de zoetbehoefte af te bouwen door meer water te drinken, maar niet voor iedereen is die overgang even gemakkelijk te maken. Dan bieden light-/zerofrisdranken een alternatief.