Actueel
19 december 2024
Een nieuwe serie studies suggereert dat de zoetstof xylitol het risico op hart- en vaatziekten en bloedstolsels verhoogt. De bewijskracht van de studies is echter laag. We lichten het toe.
Lees verder15 november 2024
In opdracht van de Europese Commissie (EC) heeft de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) naar de veiligheid van de zoetstof sacharine (E954) gekeken. De zoetstof is wederom veilig bevonden en de Aanvaardbare Dagelijkse Inname (ADI) is verhoogd van 5 naar 9 mg/kg lichaamsgewicht/dag [1].
Lees verder30 oktober 2024
De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) waakt over onze gezondheid. Zij beoordelen of toevoegingen (additieven) aan ons voedsel veilig zijn. Hier horen ook zoetstoffen bij. Alle additieven die voor 2009 zijn goedgekeurd door de Europese Commissie, worden opnieuw door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) onderzocht op hun veiligheid. Zo werd thaumatine in 2021 opnieuw als veilig beoordeeld, gebeurde dat voor neohesperidine DC in 2022, voor erythritol in 2023 en in 2024 kreeg sacharine wederom groen licht. Neem eens een kijkje op de website van de EFSA.
Lees verder23 oktober 2024
Dat is een van de uitkomsten van het Nationaal Koffie & Thee Onderzoek 2024. Aan koffie- en theedrinkend Nederland (16+) werd onder andere gevraagd wat zij in hun koffie of thee gebruiken. Bij koffie doet 20% van de koffiedrinkers (bijna) altijd of regelmatig zoetjes in hun koffie, bij thee is dit 12%. Dit zijn dezelfde percentages als bij het onderzoek in 2022. Het zijn overigens vooral mensen van 55 jaar of ouder die zoetjes gebruiken.
Lees verder 9 oktober 2024
We zijn vandaag opnieuw vertegenwoordigd op de DCN Academy, een inspirerend congres georganiseerd van de Diëtisten Coöperatie Nederland. Deze keer staat het samenspel tussen voedingswetenschap en diëtetiek centraal.
Lees verder