menu

Actueel

15 november 2024

EFSA bevestigt opnieuw veiligheid van sacharine en verhoogt de ADI

EFSA bevestigt opnieuw veiligheid van sacharine en verhoogt de ADI

In opdracht van de Europese Commissie (EC) heeft de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) naar de veiligheid van de zoetstof sacharine (E954) gekeken. De zoetstof is wederom veilig bevonden en de Aanvaardbare Dagelijkse Inname (ADI) is verhoogd van 5 naar 9 mg/kg lichaamsgewicht/dag [1].

Lees verder

30 oktober 2024

Leestip: overzichtelijke informatie over zoetstoffen op website EFSA

Leestip: overzichtelijke informatie over zoetstoffen op website EFSA

De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) waakt over onze gezondheid. Zij beoordelen of toevoegingen (additieven) aan ons voedsel veilig zijn. Hier horen ook zoetstoffen bij. Alle additieven die voor 2009 zijn goedgekeurd door de Europese Commissie, worden opnieuw door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) onderzocht op hun veiligheid. Zo werd thaumatine in 2021 opnieuw als veilig beoordeeld, gebeurde dat voor neohesperidine DC in 2022, voor erythritol in 2023 en in 2024 kreeg sacharine wederom groen licht. Neem eens een kijkje op de website van de EFSA.

Lees verder

23 oktober 2024

Gebruik zoetjes in koffie en thee in 2024 gelijk gebleven

Gebruik zoetjes in koffie en thee in 2024 gelijk gebleven

Dat is een van de uitkomsten van het Nationaal Koffie & Thee Onderzoek 2024. Aan koffie- en theedrinkend Nederland (16+) werd onder andere gevraagd wat zij in hun koffie of thee gebruiken. Bij koffie doet 20% van de koffiedrinkers (bijna) altijd of regelmatig zoetjes in hun koffie, bij thee is dit 12%. Dit zijn dezelfde percentages als bij het onderzoek in 2022. Het zijn overigens vooral mensen van 55 jaar of ouder die zoetjes gebruiken.

Lees verder

9 oktober 2024

DCN Academy informatiemarkt

DCN Academy informatiemarkt

We zijn vandaag opnieuw vertegenwoordigd op de DCN Academy, een inspirerend congres georganiseerd van de Diëtisten Coöperatie Nederland. Deze keer staat het samenspel tussen voedingswetenschap en diëtetiek centraal.

Lees verder