Actueel
20 maart 2025

Op onze website is een nieuwe rubriek te vinden! Hierin worden verschillende diëtisten geïnterviewd over zoetstoffen in de diëtistenpraktijk. Wat is hun mening over zoetstoffen? Welke vragen stellen mensen in hun praktijk? En welk advies geven ze? De eerste interviews met Sylvia van Daalen en Evelien Mertens staan nu online!
Lees verder 4 maart 2025

Ieder jaar op 4 maart staan we wereldwijd stil bij obesitas, één van de snelstgroeiende uitdagingen voor de volksgezondheid van onze tijd. Wereldwijd hebben bijna een miljard mensen te maken met obesitas. Sinds 1990 zijn de wereldwijde obesitascijfers meer dan verdubbeld en de verwachting is dat dit aantal tegen 2035 1,9 miljard is. Zorgwekkend is de verwachting dat obesitas bij kinderen dan is verdubbeld. Wat is obesitas eigenlijk? Het Vlaamse platform Gezondheid en Wetenschap maakte een duidelijk overzicht.
Lees verder19 december 2024

Een nieuwe serie studies suggereert dat de zoetstof xylitol het risico op hart- en vaatziekten en bloedstolsels verhoogt. De bewijskracht van de studies is echter laag. We lichten het toe.
Lees verder15 november 2024

In opdracht van de Europese Commissie (EC) heeft de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) naar de veiligheid van de zoetstof sacharine (E954) gekeken. De zoetstof is wederom veilig bevonden en de Aanvaardbare Dagelijkse Inname (ADI) is verhoogd van 5 naar 9 mg/kg lichaamsgewicht/dag [1].
Lees verder30 oktober 2024

De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) waakt over onze gezondheid. Zij beoordelen of toevoegingen (additieven) aan ons voedsel veilig zijn. Hier horen ook zoetstoffen bij. Alle additieven die voor 2009 zijn goedgekeurd door de Europese Commissie, worden opnieuw door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) onderzocht op hun veiligheid. Zo werd thaumatine in 2021 opnieuw als veilig beoordeeld, gebeurde dat voor neohesperidine DC in 2022, voor erythritol in 2023 en in 2024 kreeg sacharine wederom groen licht. Neem eens een kijkje op de website van de EFSA.
Lees verder