menu

Zoetstoffen en gezondheid

Gezond zijn en gezond blijven is voor veel mensen een groot goed. Maar je gezondheid heb je helaas niet altijd zelf in de hand. Wel zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen om de kans te vergroten dat je gezond blijft.

Veel welvaartsziekten kunnen worden voorkomen door gevarieerd en gezond te eten en te drinken, voldoende te bewegen en op een gezond lichaamsgewicht te blijven of te komen.

Gezonde levensstijl

Het aantal volwassen Nederlanders met overgewicht en ernstig overgewicht (obesitas) is in een paar decennia anderhalf keer zo groot geworden. In 2021 had meer dan 50% van de mensen van 20 jaar en ouder overgewicht. Meer mannen dan vrouwen hebben overgewicht, maar meer vrouwen hebben ernstig overgewicht. Het percentage mensen met overgewicht neemt toe met de leeftijd. Ook blijkt dat overgewicht vaker voorkomt bij mensen met een lager opleidingsniveau. [bron: Centraal Bureau voor de Statistiek - CBS]. Belangrijke oorzaken van het overgewicht zijn te veel eten en te weinig bewegen.

Hoe kunnen zoetstoffen helpen bij het afvallen?
Voor het verminderen van de dagelijkse calorie-inname, kunnen zoetstoffen helpen. Ze bevatten namelijk geen of nauwelijks calorieën. Bovendien zijn zoetstoffen tandvriendelijker dan producten die gezoet zijn met gewone suiker en beïnvloeden ze de bloedsuikerspiegel niet. Voor alle zoetstoffen is wetenschappelijk onderzocht welke hoeveelheid mensen gedurende hun hele leven dagelijks mogen innemen zonder negatieve gevolgen voor de gezondheid. Dit wordt de Aanvaardbare Dagelijkse Inname of ADI genoemd. Bij normaal gebruik onder de vastgestelde ADI, kunnen producten die gezoet zijn met zoetstoffen zonder risico dagelijks worden gebruikt.

Mensen met PKU

Mensen die lijden aan de zeldzame aangeboren stofwisselingsziekte PKU (fenylketonurie) moeten twee zoetstoffen vermijden: aspartaam en advantaam. PKU wordt bij pasgeboren baby’s opgespoord door middel van de hielprik. Bij het verteringsproces van aspartaam ontstaat het aminozuur fenylalanine. Aminozuren zijn de bouwstenen waaruit eiwitten zijn opgebouwd. Fenylalanine komt overigens ook in veel andere levensmiddelen voor, o.a. in melk. PKU-patiënten kunnen fenylalanine niet verder afbreken en moeten een streng dieet volgen om te voorkomen dat zij hersenschade oplopen door ophoping van de fenylalanine in hun lichaam. Voedingsmiddelen die aspartaam en advantaam bevatten, moeten daarom ten behoeve van PKU-patiënten duidelijk op hun etiket vermelden dat zij een bron van fenylalanine bevatten. De regels over etikettering zijn vastgelegd in de Europese Verordening (EG) Nr. 1169/2011, bijlage VII, Deel C.