Hilal Buyukbas is orthomoleculair diëtist en geaccrediteerd leefstijlcoach met interesse in darmklachten en het begeleiden van mensen met een migratieachtergrond. Ze werkt in Rotterdam en Oss en richt zich op het vinden van de oorzaak achter klachten en disbalansen. In haar benadering staat geen goed of fout centraal, maar het vinden van een haalbare middenweg die past bij iemands leven. Dankzij haar meertaligheid biedt ze cultuur-sensitieve zorg en inspireert ze via social media tot een gezondere leefstijl.
In de Turkse eetcultuur speelt suiker een grote rol, vooral in thee, gebak en andere zoetigheden. Veel mensen drinken dagelijks meerdere koppen thee met suiker, wat bijdraagt aan een hoge suikerinname. Ik help cliënten door hen bewust te maken van hun gewoontes en bied zoetstoffen als tussenstap aan om hun suikergebruik te verminderen, zonder dat ze meteen drastisch hoeven te veranderen.
Ik pas mijn kennis toe door cliënten te informeren over de voor- en nadelen van zoetstoffen en hoe ze deze op een verstandige manier kunnen gebruiken. Vooral bij gedragsverandering (zoals afbouwen van suikerinname) kunnen zoetstoffen een praktische oplossing zijn. Ik adviseer welke zoetstoffen beter verdragen worden en in welke situaties ze een goede vervanger kunnen zijn.
Ja, regelmatig. Cliënten vragen vaak of zoetstoffen veilig zijn en of ze kunnen helpen bij afvallen of bloedsuikerbeheersing. Ook krijg ik vragen over bijwerkingen, zoals buikklachten bij bepaalde zoetstoffen. Ik leg dan uit dat erythritol over het algemeen goed verdragen wordt (grote hoeveelheden kunnen altijd een laxerend effect hebben) en geen nasmaak heeft, in tegenstelling tot stevia, dat niet iedereen lekker vindt of sucralose wat een kunstmatige zoetstof is.
Tijdens de Ramadan raad ik aan snelle suikers te beperken omdat ze voor energiedips kunnen zorgen. Vooral thee met suiker is een grote suikerbron en erythritol kan hier een goed alternatief zijn. Omdat het een natuurlijke zoetstof is (buiten stevia). Stevia raad ik in thee minder snel aan vanwege de nasmaak, maar het werkt wel goed in koude dranken zoals cocktails of limonade.
In mijn lezing besprak ik de rol van zoetstoffen in voeding, de veiligheid ervan en hoe ze ingezet kunnen worden bij gedragsverandering. Studenten hadden veel vragen over insulinepieken, darmgezondheid en het verhitten van zoetstoffen. Ik heb ook mijn ervaring met Sukrin-producten (op basis van erythritol) gedeeld, omdat deze geen nasmaak hebben en goed te gebruiken zijn in bakrecepten. Daarnaast had ik ook wat lekkers gebakken zodat de studenten het konden proeven.
Veel mensen denken dat zoetstoffen net zo slecht of slechter zijn dan suiker of dat ze automatisch schadelijk zijn voor de darmen. Maar als we eerlijk moeten zijn, is thee zonder suiker/ zoetstof toch het gezondst? Als ik dat aankaart geven clienten mij gelijk. Het heeft geen zin om hierover te discussieren, als je het zo belangrijk vindt, dan drink je je thee of koffie maar zonder enige toevoeging.
Ik gebruik ze in recepten als alternatief voor suiker in dranken, baksels en desserts. Vooral Sukrin-producten (op basis van erythritol) zijn ideaal, omdat ze geen nasmaak hebben en goed werken in warme en koude bereidingen. Ik heb met veel verschillende merken gewerkt maar de reden dat ik Sukrin benoem, is omdat ik er echt positieve ervaringen mee heb.
Ja, vooral bij Turkse thee/ koffie, sütlaç (Turkse rijstpudding), magnolia en revani (griesmeelcake).
Ik werk met kleine aanpassingen, zoals stap voor stap minder suiker toevoegen of een deel vervangen door zoetstoffen. Daarbij leg ik uit dat smaakpapillen wennen aan minder zoet.
Doordat ik bekend ben met verschillende eetculturen kan ik advies geven dat praktisch en haalbaar is. Ik houd rekening met tradities, gewoontes en smaakvoorkeuren en kies oplossingen die bij de cultuur passen.
Ik ben een voorstander van natuurlijke zoetstoffen zoals erythritol, omdat het geen effect heeft op de bloedsuikerspiegel, goed verdragen wordt, 100% natuurlijk is en geen nasmaak heeft.Stevia gebruik ik alleen in koude dranken, omdat de smaak niet altijd goed combineert met warme gerechten. Sucralose is veilig, maar heeft niet mijn voorkeur. Het is een kunstmatige zoetstof wat alsnog calorieen bevat. Sorbitol en maltitol raad ik af bij gevoelige darmen, omdat ze vaak buikklachten geven.
Ik verwacht dat zoetstoffen vaker als gedragsveranderingstool gebruikt zullen worden, vooral bij gewichtsbeheersing. Er zal meer aandacht komen over de invloed van zoetstoffen op het microbioom, waar nog veel onderzoek naar loopt.
Misschien meer receptideeën, vooral voor multiculturele doelgroepen. Ook zou ik graag meer duidelijkheid zien over het effect van zoetstoffen op het microbioom, omdat hier nog veel discussie over is.