menu
6 maart 2025

Interview met Evelien Mertens

Evelien Mertens is BGN-gewichtsconsulent en heeft haar eigen praktijk “Healthy Habitz” in Weert. Ze gelooft er sterk in dat je door intuïtief te leren eten, nooit meer op dieet hoeft te gaan. In haar aanpak ligt de focus op het ontwikkelen van een gezonde relatie met voeding, waarbij je leert luisteren naar de signalen van je lichaam. Ze begeleidt cliënten online, op spreekuur en in groepen. Ook is ze actief op haar website, Facebook en Instagram platform “Healthy Habitz”.

Interview met Evelien Mertens

Zoetstoffen worden steeds vaker gebruikt als alternatief voor suiker. Hoe kijk jij naar het gebruik van zoetstoffen?

Mijn visie is dat zoetstoffen volkomen veilig zijn. Ik snap niet waarom er nog cola origineel bestaat en we niet allemaal gewoon cola zero of cola light drinken. Waarom wordt cola origineel überhaupt nog aan kinderen aangeboden? Ik zie wel eens dat kinderen in een restaurant bijvoorbeeld cola krijgen. Ik denk dan, waarom bestel je niet gewoon een cola zero variant voor je kind?  Ik vind dat dat de norm moet zijn. Dus geen suiker, maar zoetstoffen in het product.

Ik geloof volledig in de veiligheid van zoetstoffen. De aanvaardbare dagelijke inname ligt ontzettend hoog. Niemand drinkt zoveel liter cola per dag of krijgt zoveel binnen. Dus de aantallen dat het onveilig zou worden komt niemand aan.

Zijn cliënten wel eens onzeker over het gebruik van zoetstoffen?

Jazeker. Vooral op sociale media is een hoop informatie te vinden. Ook informatie die anders vertaald is dan dat het eigenlijk zou moeten zijn, dus dat schept verwarring.

Dit kan cliënten onzeker maken over het gebruik van zoetstoffen. Bijvoorbeeld over het gebruik van aspartaam. Hier hebben ze dan iets van gelezen op sociale media of gehoord in het nieuws, maar weten eigenlijk niet hoe de vork in de steel zit. Ze zien mij dan als de professional en vragen hoe het echt zit. Tot op heden is aspartaam niet gevaarlijk gebleken, dus dan vertel ik dat. En als er ooit uitkomt dat aspartaam wel gevaarlijk zou zijn, dan vertel ik dat natuurlijk ook. Ik baseer me op de uitkomsten van recente onderzoeken.

Kan je deze onzekerheid bij de cliënten altijd wegnemen?

Niet altijd. Soms zijn mensen zo stellig, daar kun je gewoon niet omheen. Het is heel interessant hoe dat werkt. Sommige mensen blijven bij hun standpunt en kun je niet op andere gedachten brengen . De meeste mensen overigens wel hoor, met juiste betrouwbare informatie. Het is daarom vooral belangrijk om dezelfde uniforme boodschap uit te dragen met elkaar.

Als een cliënt naar je toe komt met vragen over suiker en zoetstoffen, hoe begeleid je diegene bij het maken van gezonde keuzes?

In de Schijf Van Vijf staan alleen water, koffie en thee als gezonde opties. Maar ik denk niet dat dit haalbaar is voor iedereen. Je moet ook flexibel kunnen zijn en het moet ook leuk blijven. Daarom vind ik dat een glaasje frisdrank hier en daar kan blijven bestaan. Ik vind dat je niet te streng moet zijn. Er is niemand in Nederland die nooit meer een glaasje frisdrank wil drinken. Laten we daarom kijken hoe je dit met mate kan drinken om balans te vinden. Ook vind ik het gezonder maken van frisdrank een goed idee, dat het qua gezondheid geen negatief effect meer heeft. 

Doordat cliënten ook overschakelen op lightproducten, vallen ze ook makkelijker af. Dit omdat het een eetswitch is, waar minder calorieën en suikers inzitten. Dus dit wekt geloofwaardigheid en vertrouwen bij de client. Ook denk ik dat mensen de smaak van zoetstoffen een kans moeten geven, want aan het begin is dat zeker even wennen. Maar je smaak verandert ook, en je went er snel aan.

Op je Instagram van Healthy Habitz plaats je ook geregeld uitlegvideo’s over verschillende onderwerpen, waaronder over zoetstoffen. Welke reacties kreeg je hierop?

Daar kreeg ik leuke reacties op! Ik merk ook wel hoe beter ik uitleg, hoe leuker de reacties zijn. Ik probeer het ook vooral duidelijk en volledig uit te leggen, waardoor je vaak ook wel de goede reacties trekt. Het algoritme werkt met stelligheid. Soms krijg ik ook bericht van mensen die het niet snappen. Ik stuur ze dan een DM en leg het nogmaals uit. Vaak is het dan goed.

Wat mis je nog op het Kenniscentrum Zoetstoffen?

Ik krijg wel eens de vraag vanuit mijn praktijk welke soort en hoeveel zoetstof je kan gebruiken om mee te bakken en mee te koken. Daar is denk ik behoefte aan. Dus hoe verwerk ik zoetstoffen in de keuken. Hoe kan ik de suiker in een recept weglaten en voor welke soort zoetstof kan ik dit vervangen. En wat is de verhouding tussen suiker en zoetstof, welke hoeveelheid heb ik nodig. Ik denk dat er behoefte is aan alternatieven, voor gezonde recepten met minder calorieën.

Het is voor mensen dan ook fijn dat de zoetstoffen makkelijk verkrijgbaar zijn. Dus om de hoek bij de supermarkt, en niet alleen online verkrijgbaar met hoge verzendkosten. Ik weet bijvoorbeeld dat je Rio gewoon kan kopen bij de Albert Heijn en de Lidl heeft ook verschillende opties.

Ik ben sowieso van mening dat voedingsadvies toegankelijk en uitvoerbaar moet zijn voor mensen. Maak het toegankelijk en de drempel laag. Maak bij een behandelplan de doelen zo makkelijk en uitvoerbaar mogelijk. Een voorbeeld hiervan is dat ik voor een inloopochtend van de sportschool waarmee ik samenwerk af en toe bananenbrood bak. Die deel ik daar dan uit. Iedereen mag proeven en ik deel het recept erbij uit. Zo hoop ik dat ik mensen overtuig om zelf ook een bananenbrood te bakken als gezond tussendoortje. De drempel leg ik lager. Het is voor mij een kleine investering, maar mensen zijn er erg blij mee. Ze gaan dan ook andere recepten van mijn website bekijken, en dat geeft mij ook voldoening dat ik mensen daarmee help.

Zie je trends of ontwikkelingen in de voedingswereld die je positief of juist zorgwekkend vindt?

Nu is er een hele eiwithype bezig. Dit is niet bevorderlijk voor de eiwittransitie. Iedereen die ook maar een beetje sport heeft opeens extra eiwitten nodig. Iemand die een keer per week hardloopt of naar de sportschool gaat, denkt opeens dat die meteen aan de eiwitpoeders en eiwitshakes moet gaan. Iedereen moet opeens zijn eiwitten aanvullen. Terwijl dat niet nodig is als je af en toe sport. Je haalt dan uit je basisvoeding genoeg eiwitten. In de basis geldt 0,83 gram eiwit per kg lichaamsgewicht, uitgaande van een gezond BMI.

Qua informatievoorziening is het soms lastig dat er zoveel informatie op internet te lezen is. Iedereen noemt zich voedingsprofessional en kan zijn of haar visie over gezond eten delen. Hierdoor zijn er veel tegenstrijdige meningen op internet te vinden over wat nu gezond is . Dat kan ook weer uit het verband worden gehaald of anders geïnterpreteerd worden dan bedoeld is. Het is dan lastig om aan het einde van het gesprek je client open te laten staan voor jouw deel. Ik probeer dan zo helder en duidelijk mogelijk kennis over te dragen.