menu

Ik heb diabetes, kan ik dan wel een toetje eten?

Mensen met diabetes krijgen vaak het advies om geen dessert te nemen. Toch passen desserts prima in de voeding van diabetici. Uiteraard moet er daarbij wel gelet worden op de samenstelling. We zetten deze voor u op een rij.

Mensen met diabetes moeten goed op hun voeding letten. Meestal ligt de nadruk vooral op het vermijden van suikers, maar er zijn nog veel meer aspecten om rekening mee te houden. Denk aan de totale calorie-inname, de kwaliteit en kwantiteit van vetten en voldoende voedingsvezels. Maar hoe zit het eigenlijk met het toetje? Kan dat zomaar? 

Aanbevelingen voor een verantwoord dessert

Het eten van een toetje gaat vaak verpaard met veel plezier.  Hoe kunt u, als u diabetes hebt, toch verantwoord van een dessert genieten? 

Kies als hoofdingrediënt een van deze producten: volkorengranen, fruit, zaden, magere zuivelproducten of groenten. Gebruik de juiste bereidingstechnieken: in de oven of bijvoorbeeld stomen. Vervang suiker door laagcalorische zoetstoffen. Een kleine hoeveelheid vrije suikers kan af en toe, maar moet bij voorkeur beperkt blijven. Ook met kruiden kun je - zonder suiker - je dessert extra smaak geven: denk aan kardemom, kaneel, nootmuskaat, saffraan, vanille of gember. Denk ook aan prebiotische voedingsmiddelen, zoals producten die voedingsvezels leveren, voor de darmflora. Vervang witte bloem door een volkoren variant. Maak de porties niet te groot. Versier het dessert met vers fruit en/of noten.

Referentie:

Priya G et al. J Pak Med Assoc 2019, 69(4): (ç(-597.

Zelf een vraag stellen?

Heeft u zelf een vraag over zoetstoffen? Stel ‘m hier en u ontvangt zo spoedig mogelijk een antwoord van een van onze specialisten.

Hoeveel is vier maal vijf?

Geef het antwoord in cijfers