Staat aardbeienjam ook elke ochtend bij jou op tafel voor het ontbijt? Denk dan ook eens aan een zelfgemaakte jam zonder toegevoegde suikers. Diëtist Ahlam deelde haar recept met ons. Ben je geen aardbeienliefhebber en wil je liever een ander soort fruit gebruiken? Dan kun je de aardbeien vervangen door bijvoorbeeld frambozen, pruimen, bramen of een mix hiervan.
Eet smakelijk!
Hieronder kan je zien wat de verschillen zijn tussen aardbeienjam uit de winkel en suikervrije jam. De suikervrije jam bevat minder kilocalorieën, koolhydraten (suikers) en vet. Daarnaast bevat de suikervrije variant meer voedingsvezels en eiwitten.
Jam uit de winkel |
|
|
Voedingswaarden | Per 100 gram | Per portie (30 gram) |
Energie | 227 kcal | 68,1 kcal |
Vet waarvan verzadigd vet | <0,5 gram 0,0 gram | 0,1 gram 0,0 gram |
Koolhydraten | 54 gram | 16,2 gram |
Voedingsvezels | 1,1 gram | 0,3 gram |
Eiwitten | 0,5 gram | 0,1 gram |
Zout | 0,02 gram | 0 gram |
Heb je een vraag voor Ahlam, laat het haar weten via haar instagrampagina @marokkaansedietist.
Voedingswaarde jam met zoetstoffen:
Per persoon/portie | Met zoetstof |
---|---|
Energie | 0,9 kcal |
Koolhydraten | 1,8 g |
Vezels | 0,5 g |
Eiwit | 0,2 g |
Geniet, met mate
In dit recept is suiker vervangen door zoetstoffen. Het maakt een gezondere variant van deze heerlijke traktatie. En dat is mooi.
Maar geheel zonder calorieën is ook deze variant niet. Er zitten altijd nog andere ingrediënten in die calorieën bevatten. Denk aan boter, eieren en bloem.
Het blijft belangrijk je bewust te zijn van de grootte van je portie en om te genieten binnen je dagelijkse voedingspatroon.
Kijk voor meer recepten op www.zoetstoffen.nl/recepten/