menu

Kenniscentrum Zoetstoffen

Een plaatje van een frambozencheesecake

Deze heerlijke frambozencheesecake van de Marokkaanse diëtist, Ahlam Ouali, is niet alleen prachtig om te zien, maar heeft ook nog eens minder koolhydraten én minder suiker. Als zoetstof heeft ze stevia gebruikt. Ze vertelt er bij hoe zij het bakken met zoetstoffen ervaart. Heb je een vraag? Laat het haar weten via haar instagrampagina @marokkaansedietist.

Bereiding:

Bodem

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden (onder- en bovenwarmte). Haal de zuivelspread uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen.
  2. Meng vervolgens het amandelmeel, Stevia en bakpoeder tot een mooi geheel.
  3. Smelt daarna in een klein pannetje de roomboter.
    Voeg de eieren, vanille-extract, gesmolten boter en roomkaas toe aan het amandelmeelmengsel. Klop dit vervolgens met een handmixer tot een samenhangend geheel.
  4. Bekleed een springvorm van 20 cm met een vel bakpapier.
    Schep het beslag in de springvorm en bak de bodem voor 15-20 minuten in een voorverwarmde oven.
  5. Laat de bodem na het bakken minimaal 30 minuten afkoelen.

Frambozencoulis

  1. Meng de frambozen samen met de Stevia in een pan en breng het mengsel al roerend aan de kook
  2. Laat de frambozen ongeveer voor 3 minuten zachtjes doorkoken en roer het regelmatig door.
  3. Haal het mengsel vervolgens van het vuur en giet de frambozen door een fijne zeef. Wrijf het mengsel goed met een lepel door de zeef, zodat alleen de pitjes achterblijven.
  4. Laat daarna de frambozencoulis afkoelen.

Cheesecake

  1. Verwarm de oven voor op 130 graden (onder- en bovenwarmte) en zet een braadslee of een ovenschaal met kokend water in de oven.
  2. Vet de zijkanten van de afgekoelde springvorm in met boter.
    Meng de zuivelspread met de Stevia en voeg daarna de rest van de ingrediënten toe en meng het tot een mooi samenhangend geheel.
  3. Giet het mengsel op de amandelmeelbodem en strijk het mooi glad. Bij het gebruik van een springvorm is het belangrijk om de onderkant goed met vershoudfolie of aluminiumfolie te wikkelen, zodat er geen vocht in de vorm kan komen.
  4. Schep met een theelepel grote druppels van de frambozencoulis op de bovenkant van het cheesecakemengsel.
  5. Ga er vervolgens met de achterkant van de theelepel door het mengsel heen voor een mooi effect.
  6. Plaats de vorm in het waterbad en bak de koolhydraatarme cheesecake ongeveer anderhalf uur gaar. De taart is dan al gestold maar het mag nog in het midden wat wiebelen.
  7. Laat de cheesecake afkoelen tot kamertemperatuur en zet het daarna één nacht in de koelkast.

Volg de Marokkaanse diëtist ook op Instagram: @marokkaansedietist

'Vandaag krijgen jullie een echt pareltje voorgeschoteld: een koolhydraatarme cheesecake! Deze cheesecake is perfect voor verjaardagen of bijzondere gelegenheden. Een traditionele cheesecake bevat erg veel koolhydraten. Om toch verantwoord te kunnen genieten experimenteer ik vaak met zoetstoffen. Hierbij is het voor mij erg belangrijk dat je de bittere nasmaak van zoetstoffen niet kan proeven. Hiernaast kies ik voor een amandelbodem (op basis van amandelmeel) en heb ik gebruik gemaakt van ‘Stevia Kristal Sweet’ van Steviala.

Zoetstoffen kunnen worden gebruikt wanneer je minder suikers en kilocalorieën wil gebruiken, maar wel een zoete smaak wilt ervaren. Hieronder kan je zien wat de verschillen zijn tussen een traditionele cheesecake en een koolhydraatarme cheesecake. Wat duidelijk naar voren komt is dat een koolhydraatarme cheesecake minder energie (kcal) en koolhydraten bevat en meer vet en vezels dan een traditionele cheesecake.

Veel bakplezier!' 

Traditionele cheesecake

 

Voedingswaarden

Per persoon/portie

Energie

450 kcal

Vet

waarvan verzadigd vet

32,5 gram

19,5 gram

Koolhydraten

31 gram

Vezels

0,5 gram

VoedingswaardenPer persoon/portie
Energie371 kcal
Vet
waarvan verzadigd vet
33,1 g
17,5 g
Koolhydraten7,5 g
Vezels2 g