menu

Kenniscentrum Zoetstoffen

Bronnen

Nederlandse Diabetes Federatie (2020)

NDF Voedingsrichtlijn Diabetes (2020)

33-34

Goede en gezonde voeding spelen een sleutelrol in de behandeling van diabetes. Wetenschappelijke studies laten zien dat het veranderen van het voedingspatroon van mensen met diabetes voor betere glucoseregulering kan zorgen. Voor een goede diabeteszorg is het van belang dat er eenduidige en goed onderbouwde voedingsadviezen worden gegeven die zijn gebaseerd op de meest recente literatuur. In 2006 is in opdracht van de Nederlandse Diabetes Federatie (NDF) de eerste wetenschappelijk onderbouwde Voedingsrichtlijn voor diabetes type 1 en 2 geschreven, waarna in 2010 en 2015 een herziening uitkwam. Om een actueel overzicht te bieden is in 2019 een herzieningstraject van de Voedingsrichtlijn Diabetes 2015 gestart. Deze herziening is financieel mogelijk gemaakt door een subsidie van het Diabetes Fonds en een bijdrage van Wageningen University en Research (WUR).

Lees publicatie op
https://www.zorgstandaarddiabetes.nl/

Publicatie downloaden

International Sweeteners Association (2016)

Low calorie sweeteners: Role and benefits - ISA

Onderwerp: brochure: feitelijke informatie zoetstoffen en hun kenmerken

De International Sweeteners Association (ISA) is een non-profit organisatie, die zowel door de Europese Commissie als door nationale en internationale regelgevende instanties en wereldgezondheidsorganisatie is erkend. Deze brochure is ontwikkeld voor professionals in de gezondheidszorg en heeft als doel feitelijke informatie te geven over laagcalorische zoetstoffen en hun kenmerken. Daarnaast reikt het bewijsmateriaal aan ten aanzien van de veiligheid van zoetstoffen en wordt erin beschreven hoe zoetstoffen kunnen helpen om de dagelijkse calorie-inname te verminderen. Als bronmateriaal gelden openbaar beschikbare wetenschappelijke publicaties met referenties en bijdragen van internationaal erkende experts. taal: Engels

Lees publicatie op
https://www.sweeteners.org/assets/uploads/articles/files/ISA_brochure_April2016.pdf

Wereld Kanker Onderzoeksfonds (2018)

Hoe verklein ik de kans op kanker?

pagina 34-37

Onderwerp: zoetstoffen & kanker

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds is een fonds dat kennis uit onderzoek vertaalt naar richtlijnen — en praktisch en motiverend advies — voor gezonde voeding en leefstijl. In deze brochure heeft het fonds tien aanbevelingen opgesteld waarmee de kans op kanker kan worden verkleind. De aanbevelingen zijn onderbouwd met wetenschappelijke bevindingen uit het grootste onderzoek ooit naar voeding, leefstijl en kanker dat het Wereld Kanker Onderzoek Fonds in samenwerking met het internationale World Cancer Research Fund netwerk heeft verricht. De bevindingen zijn gepubliceerd in het derde expertrapport Diet, nutrition, physical activity and cancer: a global perspective.

Publicatie downloaden

Diabetesfonds (2018)

Wijzer over......koolhydraten, suiker, zoetstoffen, vetten, eiwitten en zout

pagina 7-9

Onderwerp: zoetstoffen & diabetes

Het Diabetes Fonds werkt aan genezing van diabetes en aan een gezond leven zonder dagelijkse zorgen over diabetes en complicaties. Dit doen zij via wetenschappelijk onderzoek en voorlichting. Deze brochure is specifiek bedoeld voor gezonde mensen. Hierin geeft het fonds op basis van wetenschappelijk onderzoek korte, maar zeer heldere informatie over koolhydraten, suiker, zoetstoffen, zout, eiwitten en vetten.

Publicatie downloaden

Nederlandse Voedsel- & Warenautoriteit (2019)

Handboek additieven voor levensmiddelenfabrikanten (NVWA)

Onderwerp: gebruik zoetstoffen in levensmiddelen

Het 'Handboek additieven voor levensmiddelenfabrikanten' van de NVWA bevat achtergrondinformatie en richtlijnen voor levensmiddelenfabrikanten over het toevoegen van additieven en E-nummers aan levensmiddelen. Zoetstoffen vallen ook onder de additieven.

Publicatie downloaden